Waterbedden

Wilt u een waterbed kopen ? Dit kan bij Slaapwel !

Wilt u een waterbed kopen ? Dit kan bij Slaapwel !

Een goede nachtrust is voor iedereen essentieel. Daarom is het belangrijk dat u slaapt op een comfortabel bed dat moeiteloos met uw lichaam meebeweegt. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor het slaapgemak van een waterbed. Deze bedden staan bekend om hun comfort. Wilt u ook een waterbed kopen online of in de winkel ? Bij Slaapwel kunt u terecht voor een ruime selectie en vindt u snel het nieuwe bed van uw dromen. 

 

 

Wat is een waterbed ?

Het is een bed waarvan de matras bestaat uit een of meerdere met water gevulde kunststof zakken, meestal van pvc, die in een waterdichte opvangbak liggen. 

Waterbedden werden in de negentiende eeuw al gebruikt. Ze werden oorspronkelijk gemaakt om doorliggen van patiënten te voorkomen tijdens langdurige bedlegerigheid. Waterbedden werden bij de gewone consument pas populair eind twintigste eeuw. De laatste jaren werden ze populairder dankzij de hoge kwaliteit, verbeterde technieken, hoge comfortgehalte, helende werking, anti-allergische eigenschappen en een sterke daling in prijs. 

 

Opbouw waterbed

Een nieuw waterbed heeft een met water gevulde matras, die een zeer goede en gelijkmatige ondersteuning van het lichaam geeft. De matras moet na het vullen zorgvuldig ontlucht worden, want luchtbellen geven storende klotsgeluiden. Ook na correct vullen ontstaan na verloop van tijd luchtbellen zolang het water niet vrij is van algen en bacteriën. Aan het water wordt na het vullen een ´(biologische) conditioner´ toegevoegd, een ontsmettingsmiddel voor het doden van algen en bacteriën https://nl.wikipedia.org/wiki/Bacterie. 

De watermatras moet verwarmd worden omdat het water anders het lichaam van de slaper te veel afkoelt. Hiervoor ligt onder het waterbed een elektrisch verwarmingselement. Hierdoor kunt u uw waterbed verwarmen tot de juiste temperatuur. Dit is mogelijk door de instelbare thermostaat die het verwarmingselement in- en uitschakelt. 's Zomers koel en 's winters lekker warm. De minimumtemperatuur voor een waterbed ligt op 24 graden Celsius, met een maximum van 30 °C. Aangezien het gewicht van een watermatras inclusief slaper(s) oploopt van 300 tot 850 kilo kan deze alleen op een stevig dragende sokkel en vloer geplaatst worden. Zolang een woning voldoet aan de bouwvoorschriften, kan er altijd een waterbed worden geïnstalleerd.

Tweepersoonswaterbedden kunnen voorzien zijn van gescheiden compartimenten. Dit kan nodig zijn als de twee slapers veel in gewicht en lichaamsbouw verschillen, een verschillende watertemperatuur op prijs stellen, of andere eisen stellen. Bij het vullen is het belangrijk de matras zover te vullen dat bij het neerliggen het lichaam nergens de bodem raakt. Te ver vullen van de waterzak heeft tot gevolg dat de slaper niet 'in' het water drijft maar op het gespannen vinyl ligt, vergelijkbaar met een luchtbed.

De exacte opbouw kan verschillen per type en fabrikant. 

 

 

Stabilisatie

Er is keuze uit ongestabiliseerde, waarin het water volledige bewegingsvrijheid heeft, tot en met volledig gestabiliseerde waterbedden, waarin men al na een seconde stilligt. Hiervoor zijn binnenin de matras maatregelen genomen, zoals compartimenteren met cilinders of kamers, een ‘hydraulisch systeem' of met speciale fibermatten, het zogenoemde floating system. Die laatste worden tegenwoordig ook gecombineerd met schuimlagen, waardoor er zones in de matras kunnen ontstaan.

 

Waterbed Voordelen

De voordelen van watermatrassen zijn erg divers. Het waterbed biedt naast een heilzame werking op de gezondheid nog enkele troeven. Een eerste voordeel is dat het elke lichaamsvorm moeiteloos volgt. Zo wordt het gewicht evenwichtig verdeeld en wordt het lichaam gelijkmatig ondersteund. Dit leidt tot meer slaapcomfort en is er ook minder kans op rugklachten en spierpijn. Dit vereenvoudigd het uit bed stappen. Ten tweede zijn bijna alle waterbedden verkrijgbaar met ingebouwde verwarming. Zo heeft u een aangenaam warm bed tijdens de wintermaanden en tijdens de zomermaanden een lekker fris bed. Indien u opteert voor twee aparte watermatrassen zal u de temperatuur verschillend kunnen instellen. Ten derde zijn waterbedden heel duurzaam. Zo hebben ze vaak een lange levensduur: ze gaan dubbel zo lang mee als een klassieke matras . Ten slotte beschermt het tegen allergieën omdat men het vinyl kan reinigen met een vinylreinger. Huisstofmijten kunnen zich niet in de matras nestelen door de gesloten opbouw. Hierdoor is een waterbed volledig anti-allergisch en zeer hygiënisch. Bacteriën en algen krijgen geen kans door de (half)jaarlijkse toevoeging van een conditioner. Hierdoor zijn deze bedden geschikt voor mensen met allergie. 

 

 

Nadelen waterbedden

Aan een waterbed zijn ook enkele nadelen verbonden. Wanneer u hier rekening mee houdt komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Een eerste mogelijk nadeel is de kans op lekken doordat deze gevuld zijn met water. Daarom kiest u best voor een softside waterbed waar de matras beschermd wordt door een schuimrubberen omhulsel. Bij de betere merken is hier heel wat aandacht aan besteed waardoor de kans op lekken bijna onbestaand is. Een tweede mogelijk nadeel is de draagkracht en het gewicht. In de meeste gevallen weegt een waterbed al snel een halve ton. De bouw van uw woning moet dus sterk genoeg zijn om dit gewicht te kunnen dragen. Ook wanneer u het bed wil verhuizen kan dit voor problemen zorgen. Het water zal eerst afgelaten moeten worden om nadien weer op te vullen. Ten derde kunnen waterbedden speciale formaten hebben. Dit is vooral zo bij hardside waterbedden. Deze kunnen groter zijn dan 200 cm. Hiervoor moeten groter bedlinnen (link) gekocht worden. Bij softside waterbedden is dit vaak niet het geval. Vraag zeker meer informatie aan onze waterbeddenspecialist in een van onze winkels. Ten vierde is een mogelijk nadeel het bewegen en klotsen. Niet elk waterbed is even stabiel. Bij sommige modellen heeft het water meer bewegingsvrijheid wat zorgt voor een onstabiel en klotsend gevoel. Bent u hier geen voorstander van dan kan u kiezen voor een gestabiliseerd waterbed. Het probleem met klotsende matrassen is vooral terug te vinden bij goedkopere producten. Wanneer u kiest voor een kwalitatief merk zoals Poseidon kan u op beide oren slapen. Als u kiest voor het beste waterbed, wegen de nadelen zeker niet op tegen de vele voordelen. 

 

Kostprijs waterbedden

De prijs van het complete waterbed is afhankelijk van de aankoopprijs, dat rond de €3000 -€4000 ligt, en de verwarming en het onderhoud. Een waterbed moet zowel in de zomer als winter verwarmd worden. Dit kost energie. De kosten worden in belangrijke mate bepaald door de afmeting en de door u ingestelde temperatuur. Het verwarmen van moderne waterbedden kost echter aanzienlijk minder energie dan bij de vroegere modellen. Daarnaast draagt de warmte in de winter bij aan de verwarming van uw slaapkamer. De warmte gaat in de winter dus niet verloren. 

Een watermatras bevat water. Dit water in combinatie met het verwarmen maakt dit een ideale omgeving voor bacteriën, schimmels en algen. Daarom moet er halfjaarlijks een flesje waterbedconditioner worden toegevoegd aan het water. Dit houdt het water in een optimale conditie.

De buitenzijde van uw waterbed moet maandelijks onderhouden worden met een vinylreiniger. U kunt dit met een zachte doek opbrengen. Hierdoor reinigt u de buitenzijde en blijft het vinyl zacht en soepel.

 

Ervaar een waterbed zelf

Twijfelt u nog over de aanschaf van een waterbed? Kom dan naar een van onze showrooms en ervaar onze luxe waterbedden zelf. Als waterbeddenspecialist met meer dan 20 jaar ervaring mag u rekenen op persoonlijk en deskundig advies.